10 av de bästa fakta om Fernando Alonso

Varje förare som tog sig till Formel 1 började sin karriär i unga år, men få skulle ha varit riktigt så unga som Alonso var. Hans äldre syster, Lorena, var lite intresserad av gokarten som deras pappa hade byggt för henne, men en treårig Fernando blev omedelbart kär i den. Pedalerna justerades för honom, och hans liv som racerförare började.

Han tillbringade de följande fyra åren med att köra den när han kunde innan han tävlade i sitt första lopp vid sju års ålder. Trots att han var den yngsta föraren vann han, och det skulle visa sig vara fallet många gånger när han tog sig igenom leden.

Han är den enda spanska F1-föraren som har vunnit ett lopp

strong>
Innan Alonso kom hade Spanien inte uppnått så mycket i F1. 11 landsmän hade legat på spelplanen genom åren, men ingen hade lyckats ta en seger, och bara en gång hade en slutat på prispallen, 1956.

El Nano började förändra allt detta på bara sin andra säsongen på nätet. När han körde för Renault korsade han gränsen bland de tre bästa i tre av de fem inledande tävlingarna innan han tog sin och Spaniens första seger i Ungern. Och det var bara början på det. Sedan dess har han åkt på segern 31 gånger till – tre på hemmaplan – och på egen hand gjort F1 till en av landets mest populära sporter.

Han är den sista föraren som vann sitt land. dess första världsmästerskap
Han cementerade sig själv som Spaniens bästa F1-förare någonsin när han vann sitt första lopp, men han blev en av landets största idrottare två år senare när han blev den första spanska världsmästaren.

Han var helt enkelt ostoppbar 2005, tog sju segrar och misslyckades med att sluta på pallen i två av loppen som han inte drog sig ur. När han kröntes till mästare var han sportens yngsta någonsin och Spaniens första, och lade till sitt land till listan över dem som vann titlar. Ingen förare har lyckats göra detsamma sedan dess, och han är den enda som gjort det på 2000-talet, med den sista före honom som Jacques Villeneuve 1997.

Han visste hur man pushade Ron Dennis knappar
Efter att ha vunnit ytterligare en titel 2006 begav han sig till McLaren för kampanjen 2007, där han minst sagt inte njöt av de bästa relationerna med teamchefen Ron Dennis, eftersom han kände att han favoriserade lagkamrat, Lewis Hamilton. Medan spanjoren försökte låta sin körning tala, hade han några trick i rockärmen också.

Enligt Matt Bishop, teamets kommunikationschef vid den tiden, var Dennis ” OCD” om renlighet och “absolut avskydde” människor som äter saftiga frukter utan kniv och gaffel. Eftersom Alonso var väl medveten om detta hittade Alonso ett nytt favoritmellanmål att ta med på möten.

”Fernando kom med, tror jag, den största och mognaste persika jag någonsin sett, och han satt precis bredvid Ron [ slurpade] så där och lät all saft rinna ner i skägget och lämna kvar fruktköttsbitarna i skägget”, mindes Bishop. Till slut försämrades förhållandet och Alonso lämnade laget efter bara en säsong. Kanske var det persikan som drev saker över kanten…

Mark Webber och han var nära vänner
Även om Alonso inte kom överens med Dennis, hade han det några vänner i hagen. Något sällan i F1-världen var en av dem en medförare. Efter att paret båda gick med i F1 i början av 2000-talet, gick han och Webber varandra många gånger under åren, till och med kämpande om titeln 2010, men på något sätt lyckades de också behålla en vänskap.

Deras nära relation var uppenbar många gånger. Till exempel gav Webber Alonso ett lyft i slutet av 2011 års tyska Grand Prix och spanjoren gav tillbaka tjänsten i Singapore två år senare. Under den säsongen åt de två också på middag tillsammans, vilket väckte stor uppståndelse, med vissa Sebastian Vettel-fans som inte var så glada över det.

Faktum är att de kom överens så bra att Alonso pressade på för Ferrari att ta in Webber som en lagkamrat mot slutet av Aussies karriär. Om man tittar på vad som hände med Lewis Hamiltons och Nico Rosbergs vänskap när de var i samma lag, är det förmodligen bra att en affär aldrig kom överens…

Han *verkligen* älskar att cykla
En sak som Alonso och Webber hade gemensamt och hängde ihop var deras kärlek till cykling, och på senare tid har spanjorens passion för det varit mer omtalad än efter hans försäsongsolycka.

Precis som Webber 2008, blev han påkörd av en bil när han var ute och tränade innan han återvände till nätet, till stor förtret för hans manager Flavio Briatore, som har hotat att låsa in honom i ett garage om han gör det. t sluta cykla.

Hans kärlek till sporten sträcker sig långt utöver att bara cykla också, med hans avsikt att driva sitt eget lag. Han gjorde det nästan genom att köpa en befintlig outfit 2013, men en affär kunde inte nås. 2015 gick han ett steg längre och skapade sitt eget från grunden, men det slutade med att de finansiella stödjande drog sig ur och stöttade någon annan.

Han är ett stort Real Madrid-fan och medlem
Cykling är inte den enda sporten utanför F1 som Alonso har en passion för, och han är också ett stort fotbollsfan. Närmare bestämt är han en Madridista. Hans kärlek till Los Blancos är så stark att han 2017 skrev på för klubben. Typ av.

Den tvåfaldige världsmästaren gjordes till hedersmedlem i klubben med en speciell presentation som hölls på Santiago Bernabeu för att tillkännage det, liknande en för nya värvningar. Han tog till och med det traditionella fotot av sig själv med en tröja med klubbens president Florentino Perez.

“Det är en oerhört speciell dag att vara här på denna stadion som jag älskar på avstånd med alla resor jag har gjort, ” sa han.

”Jag har fått många frågor om varför jag stöder Real Madrid. Jag har aldrig fått något klart svar. Jag är ett Real Madrid-fan för att jag är ett Real Madrid-fan. Jag vet inte heller varför mina ögon är bruna.

“Real Madrid valde mig att, precis som miljoner människor, vara ett fan av denna fantastiska klubb.”

Det finns ett Fernando Alonso-museum , och han tycker att det är för litet
Du vet att någon har varit framgångsrik när det finns ett helt museum om dem. Du vet att de har varit *riktigt* framgångsrika när nämnda museum behöver utökas.

Museo y Circuito Fernando Alonso öppnades 2015 och innehåller över 300 föremål från Alonsos racingkarriär, inklusive en mängd av hans bilar, hjälmar och troféer, samt en kartingbana han designat själv.

Med honom på väg att återvända till F1 bestämde han sig i början av 2021 för att det inte fanns tillräckligt med utrymme i den och gav därför uppenbarligen runt 2 miljoner pund för att den ska utökas. Det är klart att han förväntar sig stora saker under de närmaste åren…

11 poäng till skulle ha gjort honom till en femfaldig mästare
Om han tycker att museet är för litet nu , vi kan inte föreställa oss hur stort det skulle ha behövt vara om han vann fem snarare än två titlar, vilket så lätt kunde ha varit fallet.

Alonso missade världsmästerskapen med minsta möjliga marginal. vid tre tillfällen, och hamnade till korta vid det sista loppet 2007, 2010 och 2012. Under det första av dessa år behövde han ytterligare två poäng för att slå Kimi Raikkonen till titeln; under sin första säsong med Ferrari slutade han bara fyra poäng bakom Vettel, medan två år senare slog tysken honom med tre. Vart och ett av de åren, att sluta en plats högre i ett lopp skulle ha gett honom ytterligare ett världsmästerskap, och han kunde så lätt sitta på fem i dag. Så nära, men ändå så långt…

Han är en av endast fem F1-mästare som vinner Le Mans
På en ljusare ton, medan 10 förare har vunnit fler F1-titlar än han , bara fyra av dem har också vunnit den ikoniska Le Mans 24 Hours också. Alonso blev trött på att vara en backmarker hos McLaren och bestämde sig för att prova på uthållighetsracing med Toyota 2018 och tog det som en anka mot vattnet och vann loppet på sitt första försök.

Med den triumfen. , gick han med i en elitgrupp av förare bestående av Graham Hill, Phil Hill, Jochen Rindt och Mike Hawthorn för att ha vunnit både den och F1-titeln. Att vinna Le Mans var en del av Alonsos strävan att bli den andra F1-föraren, efter Graham Hill, att vinna Triple Crown genom att vinna Le Mans, Monaco Grand och Indy 500. Även om han inte lyckas triumfera i den senare av tre är inte dåligt.

Han har bara blivit överträffad av en lagkamrat en gång
Esteban Ocon-fans, titta bort nu. Anmärkningsvärt nog har Alonso under sina 18 säsonger som F1-förare bara gjort färre poäng än mannen på andra sidan garaget vid ett tillfälle. Det tillfället kom 2015, då Jenson Button gjorde 16 poäng, fyra fler än Alonso, under ett dåligt år för McLaren. Det bör dock noteras att Alonso missade säsongens första lopp och drog sig tillbaka två gånger mer än britten.

Bortsett från det har Alonso antingen matchat eller överträffat sin lagkamrats poängsiffra. 2007 gjorde han samma poäng som Hamilton; 2001 gjorde han och Tarso Marques båda inget; i varannan kampanj segrade han.

Det är ett rekord som visar hur bra han har kört, även om dålig utrustning har hindrat honom från att få de resultat han förtjänar, och det skulle krävas en modig man för att satsa mot att han skulle behålla det 2021…