Magic Johnson Biografi

Magic Johnson-biografi
Född: 14 augusti 1959
Lansing, Michigan
Aroamerikaner basketspelare

Magic Johnson var en av professionell baskets mest populära stjärnor. Han vann fem mästerskap med Los Angeles Lakers på 1980-talet innan han tvingades gå i pension efter att ha smittats av humant immunbristvirus (HIV), viruset som orsakar förvärvat immunbristsyndrom (AIDS), en sjukdom som förstör kroppens förmåga att bekämpa sig. infektion.

Tidiga år
Earvin Johnson Jr. föddes den 14 augusti 1959 i Lansing, Michigan, den fjärde av Earvin och Christine Johnsons sju barn. Hans far arbetade på en bilfabrik på dagen och transporterade sopor på natten för att tjäna extra pengar. Earvin Jr. arbetade på flera jobb, bland annat med att hjälpa sin far, men hans första kärlek var basket. 1977 vann Johnson och hans Everett High School-lag delstatsmästerskapet. Hans passnings- och bollhanteringsförmåga gav honom smeknamnet “Magic”. Han gick sedan på Michigan State University. Under sitt andra år vann Michigan State det nationella collegemästerskapet i basket genom att besegra Indiana State University, ett lag ledd av den framtida Boston Celtics-stjärnan Larry Bird (1956–). Johnson gjorde tjugofyra poäng och valdes till Most Valuable Player (MVP).

Omedelbar framgång
Johnson valdes först i 1979 års National Basketball Association (NBA) draft av Los Angeles Lakers. Han blev den första rookie att starta i ett NBA All-Star-spel. Lakers fortsatte med att besegra Philadelphia 76ers för NBA-mästerskapet, och Johnson blev den yngsta spelaren någonsin som blivit utsedd till playoff-MVP. Med sex fot nio tum blev Johnson den första stora mannen att utmärka sig på point guard, en position som vanligtvis är reserverad för mindre spelare. Han blev en av de mest populära spelarna i ligan.

Under säsongen 1981–82 designade Lakers huvudtränare Paul Westhead en offensiv som innehöll centern Kareem Abdul-Jabbar (1947–). Förändringen upprörde Johnson, som bad om att bli bytt. Westhead ersattes snart av Pat Riley, under vilken Johnson blev en av ligans bästa allroundspelare. Under Johnsons första säsong med Riley vann Lakers ytterligare ett mästerskap, där Johnson återigen vann MVP-utmärkelsen för slutspelet. 1985 vann Lakers sin tredje NBA-titel och besegrade Bird och Boston Celtics. Lakers vann även mästerskap 1987 och 1988.

Under Johnsons tolv år med Lakers vann laget fem mästerskap. Han valdes till playoff-MVP tre gånger. Han var en tolvfaldig All-Star och 1990 All-Star MVP. Han gjorde i snitt 19,7 poäng per match på 874 matcher, drog ner 6 376 returer och hade 1 698 steals. Under säsongen 1990–91 slog han Oscar Robertsons (1938–) assistrekord och avslutade säsongen med totalt 9 921. I oktober 1996 utsågs han till en av de femtio största spelarna i NBA:s historia.

Tragisk upptäckt
I november 1991, under en fysisk undersökning, fick Johnson veta att han var bärare av HIV-viruset som orsakar AIDS. Johnson medgav att hans livsstil som sportkändis innefattade många sexuella möten. Han misstänkte dock aldrig att han skulle få hiv, vilket han trodde var begränsat till homosexuella män (män som attraheras av andra män). Läkare rådde Johnson att omedelbart sluta med basket för att skydda hans hälsa.

Johnson blev omedelbart en röst för AIDS-medvetenhet. “Jag vill att [barn] ska förstå att säker sex är vägen att gå”, säger Johnson till tidningen People. “Ibland tror vi att bara homosexuella kan få det [hiv], eller att det inte kommer att hända mig. Här är jag. Och jag säger att det kan hända vem som helst, till och med Magic Johnson. Johnson utsågs till National Commission on AIDS av president George HW Bush (1924–) men avgick för att protestera mot vad han ansåg vara presidentens bristande stöd för AIDS-forskning. Johnson var också medförfattare till What You Can Do to Prevent AIDS.

Kan inte släppa taget
I januari 1992 gick Johnson ut i pension för att spela i 1992 års NBA All-Star-spel , gjorde 25 poäng och utsågs till spelets MVP. Den sommaren åkte Johnson till Barcelona, Spanien, som medlem av USA:s basketlag i olympiska sommarspelen. Omtalat som “Dream Team” av författare, vann det amerikanska laget, packat med NBA-stjärnor inklusive Bird och Michael Jordan (1964–), enkelt guldmedaljen. Fansen var dock ledsna eftersom de trodde att både Johnsons och Birds karriärer var över.

Johnson kunde inte släppa basketbollen. Han meddelade sin återkomst till NBA strax före säsongen 1992; efter fem försäsongsmatcher gick han i pension igen och sa att han ville hålla sig frisk för sin familj. Johnson förblev aktiv i basket, köpte en ägarandel i Lakers och bildade ett lag som spelade spel runt om i världen för att gynna välgörenhetsorganisationer. Han blev vicepresident för Lakers och tog över som huvudtränare för laget för slutet av säsongen 1992–93. I början av 1996 återvände Johnson igen för att spela för Lakers. I maj meddelade han dock att han går i pension – den här gången för gott.

Framgångsrika företag
Johnson njöt av all-star framgång som affärsman. Han började uppmärksamma sina pengar tidigt i sin karriär, efter att ha sett kollegan Abdul-Jabbar förlora miljoner till sneda affärsrådgivare. År 1996 hade han ett nettovärde på mer än hundra miljoner dollar. Liksom andra stjärnidrottare, godkände Johnson (visade i annonser som gav stöd för) produkter och höll tal mot stora avgifter. Han ledde sina Magic Johnson All-Stars runt om i världen och spelade utställningsmatcher mot utländska basketlag för stora vinster. Han var också kort värd för ett tv-talkshow.

En av Johnsons stora investeringar var i storskalig fastighetsutveckling. Bland hans framgångar fanns biografer och köpcentrum i innerstadsområden där ingen annan ville investera. I juni 1995 öppnade Johnson Magic Theatres med tolv skärmar i en mestadels svart del av Los Angeles. 1997 öppnade Johnson ytterligare ett filmkomplex i Atlanta, Georgia. Magiska filmhus var under uppbyggnad i andra städer, inklusive Brooklyn, New York, där den historiska Loews Kings Theatre restaurerades till en kostnad av 30 miljoner dollar.

Att leva med hiv
I september 1991, precis innan Johnson fick reda på att han hade HIV, gifte han sig med långvarig vän Earletha “Cookie” Kelly. De fick en son 1993 och adopterade en dotter 1995. Johnson hade också en son från ett annat förhållande som tillbringade somrarna med honom. Johnson fortsatte att ta medicin, äta rätt och träna. Så sent som i september 2002 sa hans läkare att han är fri från AIDS-symptom. Läkare krediterar Johnsons träningsvanor och hans användning av kraftfulla droger; Johnsons fru Cookie har krediterat Gud och sagt: “Herren har definitivt botat Earvin. Läkarna tror att det är medicinen. Vi hävdar det i Jesu namn.”

Johnson visade inga tecken på att sakta ner. Han blev ägare till flera Starbucks-kaféer, startade sitt eget skivbolag (Magic Johnson Records) och köpte Fatburgers, den populära hamburgerkedjan i Los Angeles. Han fortsatte också att tala om AIDS och samla in pengar till forskning. 2002 valdes han in i Pro Basketball Hall of Fame.