Muhammad Ali | Boxare och medborgarrättsaktivist

Muhammad Ali, som anses vara en av de största boxarna genom tiderna, kämpade inte bara inom boxningsringen utan också som en högljudd förespråkare för medborgerliga rättigheter och andra saker. Ali vann världsmästerskapet i tungvikt tre gånger, trots att han blivit avstängd från boxning i tre år för sitt motstånd mot militärtjänstgöring som han ansåg tjänade bara vita intressen. Genom att titta på en kort video och delta i två primära källaktiviteter kommer eleverna att undersöka karriären för denna ihärdiga mästare.

Lektionssammanfattning
Eleverna kommer att lära sig om de anmärkningsvärda atletiska prestationerna. och förespråkande av Muhammad Ali. Efter att ha sett en biografisk video kommer eleverna att analysera ett fotografi som tagits under höjdpunkten av kontroversen om Alis vägran att slåss i Vietnamkriget, och de kommer att läsa utskriften av en avslöjande intervju som Ali gav och svara på frågor om det. Som avslutning på lektionen kommer eleverna att välja ett citat att använda för en motiverande affisch.

Tidstilldelning 20 – 40 minuter

Bakgrund strong>
Ordförråd
Hån – att göra narr av för att framkalla en reaktion
Kontroversiell – kommer sannolikt att orsaka oenighet inom samhället
Degenerativ – tenderar att försämras eller förvärras
Filantropi – generösa donationer till välgörenhet

Länkar
Nation of Islam – En religiös rörelse skapad i Detroit, Michigan, av WD Fard på 1930-talet, förespråkar Nation of Islam självtillit och bemyndigande av det afroamerikanska samhället. Den delar viktiga principer med den islamiska religionen, inklusive Islams fem pelare (tro på en Gud, fasta under Ramadan, be fem gånger om dagen, välgörenhet, pilgrimsfärd till Mecka); men det är en oberoende religion med sina egna politiska mål, teologi och historieförståelse.

För mer information om Nation of Islam:

  • The Five Pillars of Islam, PBS LearningMedia
  • What Is The Nation Of Islam? Historia, övertygelser, praxis för
  • Den religiösa rörelsen, internationella affärstider

Malcolm X – Född 1925 i Omaha, Nebraska, Malcolm Little förvandlade sitt liv från ett av brott och överseende till ett av religion och medborgarrättsaktivism efter att han konverterade till Nation of Islam medan han satt i fängelse. Det var där han bytte namn till Malcolm X, och han fortsatte med att bli en ledande talesperson för Nation of Islam och fick många konverterare till religionen under 1950- och 1960-talen. Som en högljudd och aggressiv förespråkare för medborgerliga rättigheter sågs Malcolm X i kontrast till Dr. Martin Luther King Jr., som var engagerad i icke-våld och harmoni mellan olika raser. Malcolm X lämnade Nation of Islam 1964 för att fokusera på kampen för medborgerliga rättigheter och för att skapa en rasistiskt inkluderande rörelse; hans korståg avbröts dock när han mördades när han höll ett tal 1965.

För mer information om Malcolm X:

  • Sonia Sanchez: The Meaning of Malcolm X, PBS
  • LearningMedia
  • Malcom X, PBS
  • Malcolm X utmanar Martin Luther Kings mål, PBS
  • 54h. Malcolm X and the Nation of Islam, USAs historia

Bakgrund om Muhammad Ali | Boxare och medborgarrättsaktivist

Muhammad Ali föddes Cassius Clay, den äldste sonen till Cassius Clay, Sr. och Odessa Grady Clay den jan. 17, 1942, i Louisville, KY. När han var 12 stals Clays cykel. Han anmälde det till polisen och polisen Joe Martin lyssnade på den unge mannen som sa att han skulle misshandla den som hade stulit hans cykel. Officer Martin svarade: “Du borde lära dig att slåss först.”

Martin, en ledare i Louisvilles medborgarrättsrörelse, tränade den unge boxaren under de kommande sex åren. På bara sex veckor vann Clay sin första kamp. Han vann sedan 1956 Golden Gloves nybörjarturnering. 1959 vann han National Golden Gloves Tournament of Champions och Amateur Athletic Unions nationella titel. På 6-fot-3-inches gjorde Clay boxning till en konst med sin blixtsnabbhet och snygga fotarbete. Han var lika snabb med sina ord som han var med sina stötar och fötter.

1960 vann Clay en guldmedalj i USA:s olympiska boxningslag i Rom, Italien. När han återvände hem nekades han tjänst på en restaurang i Kentucky baserat enbart på hans hudfärg. Clay använde sina ord för att sprida situationen. När ägaren sa till honom, “Vi serverar inte n*****s”, svarade Clay, “Det är okej, jag äter dem inte.” Boxarens oändliga skämt gav honom smeknamnet “Louisville Lip”.

Innan han vann mot Sonny Liston 1964, deltog Clay i Nation of Islam-möten. Efter kampen överraskade han världen när han meddelade att han accepterade islams läror under Malcolm X:s inflytande. Han fördömde namnet “Cassius Clay” som ett slavnamn och kallade sig själv Muhammad Ali.

Ali chockade världen igen 1967 när han vägrade att rapportera efter att ha blivit inkallad till den amerikanska militären, med hänvisning till sin religiösa övertygelse och motstånd mot amerikansk inblandning i Vietnamkriget. Han påpekade också att svarta män värvades och dödades oproportionerligt mycket i Vietnam, medan de som återvände efter att ha slagits heroiskt fortfarande mötte rasism i sitt eget land. Ali befanns skyldig till flyktflykt och fråntogs sin boxningstitel. Han fick också boxningsförbud i tre år. Han avtjänade inte tid i fängelse på grund av överklagandeprocessen.

1970 började Ali boxas igen, och 1971 upphävde Högsta domstolen hans dom. Men han hade missat tre år av boxning på toppen av sin karriär. Efter att ha återtagit sin boxningslicens kämpade Ali mot kända boxare, inklusive Joe Frazier, Leon Spinks, George Foreman och Larry Holmes. Han kallades “Folkets mästare” och “Den störste”. Alis första professionella förlust var mot Joe Frazier, som han offentligt hade hånat och förolämpat. Men Ali vann tungviktstiteln redan vid 32 års ålder mot George Foreman. “Flyt som en fjäril, stick som ett bi, hans händer kan inte träffa det som hans ögon inte kan se,” sa Ali innan sin kamp med George Foreman.

Han förlorade mot Leon Spinks 1978, men besegrade honom i en revansch, vilket gjorde Ali till den första boxaren någonsin att vinna tre tungviktsmästerskap. Han var folkets hjälte och kom alltid tillbaka under vad som verkade omöjligt. Slutligen, efter att ha förlorat ett enhälligt beslut till Trevor Berbick, hängde Ali på sig handskarna för gott 1981 och gick i pension med ett totalt proffsrekord på 56-5.

Även om Dr. Martin Luther King Jr. hade fördömt Nation of Islam, gick han och Ali tillsammans vid ett möte i Louisville, KY. “I din kamp för frihet, rättvisa och jämlikhet är jag med dig”, sa Ali till Dr. King.

Ali gifte sig med sin fjärde fru, Yolanda Williams 1986. Paret har en son, Asaad, och Ali har flera barn från tidigare förhållanden, inklusive dottern Laila, som också blev mästare i boxare.

p>

1984, tre år efter att han gått i pension från boxningen, meddelade Ali att han hade Parkinsons sjukdom, ett degenerativt neurologiskt tillstånd. Ali riktade sin uppmärksamhet mot filantropi och att göra livet bättre för andra. Han stödde Parkinsons forskning och blev aktiv i Special Olympics och Make a Wish Foundation. 1998 blev han FN:s fredsbudbärare för sitt arbete utomlands och belönades med Presidential Medal of Freedom 2005.

1990 hjälpte Ali till att förhandla om frigivningen av 15 amerikanska gisslan från Irak. 1998 blev han FN:s fredsbudbärare för sitt arbete utomlands och belönades med Presidential Medal of Freedom 2005. Muhammad Ali dog 2016.

“Många fans ville bygga ett museum för att erkänna min prestationer, sa Ali. “Jag ville ha mer än en byggnad för att hysa mina minnen. Jag ville ha en plats som skulle inspirera människor att vara det bästa de kunde vara i vad de än väljer att göra och uppmuntra dem att visa respekt för varandra.”