RONNIE-COLEMAN AMERIKANSK KROSSBYGARE

SNABB FAKTA
Intro Amerikansk kroppsbyggare
AKA Ronald Dean Coleman, Big Ron, King Coleman
Är kroppsbyggare/polis/amerikansk fotbollsspelare
Från Amerikas förenta stater
fält juridik/idrott
Kön Man
Födelse 13 maj 1964, Monroe, USA
Ålder 58 år
Stjärntecken Oxen

Statistik
Höjd: 190 cm
Vikt: 144,0 kg
Profiler Instagram Youtube Facebook Quora-webbplats

BIOGRAFI
Ronnie Dean Coleman (född 13 maj 1964) är en amerikansk pensionerad professionell kroppsbyggare. Vinnaren av Mr. Olympia-titeln åtta år i rad, han anses allmänt vara en av de största kroppsbyggarna genom tiderna. Vid sidan av sina åtta Mr. Olympia vinner, han har rekordet för flest vinster som IFBB-proffs med 26 titlar. Ronnie Dean Coleman föddes den 13 maj 1964 i Monroe, Louisiana. 1984 tog han examen cum laude från Grambling State University (GSU) med en kandidatexamen i redovisning. Medan han var på universitetet spelade han amerikansk fotboll som en mittlinjeback med GSU Tigers under tränaren Eddie Robinson. Efter examen lyckades han inte hitta arbete som revisor och gick istället till jobbet på en Domino’s Pizza-butik, där han åt den kostnadsfria pizzan varje dag på grund av att han var så fattig att han knappt hade råd att äta utanför jobbet. Han blev sedan polis i Arlington, Texas, där han tjänstgjorde som officer från 1989 till 2000 och reservofficer fram till 2003.

Kroppsbyggande
Colemans kollega Gustavo Arlotta föreslog att han skulle gå på gymmet Metroflex, som ägs av amatörkroppsbyggaren Brian Dobson. Dobson erbjöd Coleman ett gratis livstidsmedlemskap om han tillät Dobson att träna honom för den kommande Mr. Texas bodybuilding tävling det året. Efter träning för Mr. Texas, Coleman vann förstaplatsen i både tungvikts- och totalkategorin. Han besegrade även Dobson själv. Coleman vann sin första tävling som proffs, Canada Pro Cup, 1995. Året därpå vann han tävlingen igen och vann sedan 1997 års ryska Grand Prix. Han deltog också i styrkelyfttävlingar i mitten av 1990-talet.

Hans uppgång till toppen i den professionella kretsen av bodybuilding var relativt långsam: för hans första deltagande på Mr. Olympia-tävlingen (den mest prestigefyllda världen över) 1992, han var inte rankad; sedan 1994 placerade han sig på 15:e plats, sedan 10:e 1995, 6:e 1996 och 9:e 1997 när Dorian Yates vann sin sjätte och sista titel innan han gick i pension. Vid 1998 års Mr. Olympia, favoriten var Kenneth Wheeler, med Nasser El Sonbaty, Kevin Levrone och Shawn Ray som anses vara de mest seriösa utmanarna; men Coleman – som hade vunnit Night of Champions tidigare samma år och började bli erkänd som en av de allra bästa i disciplinen – verkade mycket förbättrad och vann sin första titel, slog Wheeler med några poäng och började den längsta serien av segrar i tävlingens historia (oavgjort med Lee Haney), med åtta titlar från 1998 till 2005.

2001 blev han den första mannen att vinna både Arnold Classic och Mr. Olympia-titlar samma år (endast Dexter Jackson har upprepat denna bedrift, 2008). Han förlorade till slut Mr. Olympia-titeln 2006 när Jay Cutler äntligen slog honom efter att ha placerat sig tvåa tre år i rad; det var bara andra gången i tävlingens historia som en regerande mästare som vunnit mer än en gång förlorade sin titel medan han fortfarande tävlade (efter att Sergio Oliva förlorade mot Arnold Schwarzenegger 1970). Coleman placerade sig på fjärde plats 2007, vilket var hans sista deltagande.

Colemans framgångar som professionell kroppsbyggare har lett till många produktrekommendationer och andra möjligheter i hans karriär. Han har besökt platser som Brasilien, Österrike, Kina och Australien. Han gjorde också många gästspel på gymöppningar runt om i USA. När han tränade föredrog Coleman att använda fria vikter snarare än maskiner för att maximera sin flexibilitet och rörelseomfång. Han har gjort tre träningsvideor: The Unbelievable, The Cost of Redemption och On the Road. I dessa videor ger han tips för mer erfarna tyngdlyftare, samtidigt som han varnar för överansträngning och felaktig form.

Coleman stödjer Inner City Games, en organisation som var med och grundade av Arnold Schwarzenegger 1991. Han var mottagare av 2001 års Admiral in the Texas Navy Certificate Award från Texas guvernör Rick Perry för enastående prestationer inom bodybuilding och för främjande av fysisk kondition. 2011 lanserade han Ronnie Coleman Signature Series, ett företag som tillhandahåller sportnärings- och hälsoprodukter för kroppsbyggare och andra idrottare.

De extrema vikterna använde han under sin karriär när han tävlade som styrkelyftare och sedan en bodybuilder (som knäböj och marklyft med 800 lbs) tog hårt på hans kropp, och sedan 2007 har han varit tvungen att genomgå en rad operationer: två höftproteser och olika försök att lindra kronisk smärta från skadade mellankotdiskar. Coleman avslöjade senare att han har fortsatt att träna trots sitt försämrade tillstånd, men bara kunde använda lätta vikter nu för att försöka förhindra muskelförlust, och att några av dessa operationer (var och en kostar mellan $300 000 och $500 000) hade så dåliga resultat att han kanske aldrig mer kunna gå utan hjälp. Han känner dock ingen ånger, med tanke på att han var fast besluten att vara i toppen till varje pris, och att han om något ångrar att han inte gjort ännu mer för att sätta sin prägel och befästa sitt arv.

2018 dokumenterade Vlad Yudin Colemans liv och karriär i dokumentären Ronnie Coleman: The King, som släpptes på Netflix. Till filmen gjorde rapartisten Quan en låt som heter “Flexin’ on Them (Ronnie Coleman)” inspirerad av Colemans bodybuildingkarriär.

Några av Colemans sångtrick, populärt i hans träningsvideor där han regelbundet uttalar dem som en form av självuppmuntran, som “Yeah kompis!”, “Lättvikt baby!” eller “Ingenting annat än en jordnöt!”, har blivit vardag i bodybuilding-gemenskapen över hela världen.