Serena Williams

Serena Williams, som anses vara den största damtennisspelaren genom tiderna, och kanske den största idrottaren genom tiderna, har revolutionerat damtennisen sedan 1990-talet. Med 23 Grand Slam-titlar reste sig Williams från de offentliga domstolarna i Compton, Kalifornien för att slå rekord och dominera fältet.

Serena Jameka Williams föddes till föräldrarna Richard Williams och Oracene Price den 26 september 1981 i Saginaw , Michigan. Williams är den yngsta av Prices fem döttrar, som inkluderar tennissuperstjärnan Venus Williams. Richard Williams, en före detta delägare från Louisiana, var fast besluten att döttrarna Serena och Venus skulle lyckas i livet. Han och Oracene såg möjligheter i tennis och lärde sig själva spelet från böcker och videor så att de kunde coacha sina barn. Richard flyttade familjen till Compton, Kalifornien, där Williams började intensiv tennisträning med sin far och storasyster vid tre års ålder. Systrarna Williams tränade i timmar varje dag på nedgångna offentliga tennisbanor.

Williams gick med på juniortouren för United States Tennis Association och 1991 rankades hon först i divisionen 10 och under. Richard flyttade sedan familjen till Palm Beach, Florida, där systrarna tränade med tränaren Rick Macci. Richard hindrade Williams och hennes syster från att tävla i juniorturneringarna i hopp om att säkerställa att de inte skulle brinna ut innan de blev proffs.

1995, vid 14 års ålder, gjorde Williams sin professionella debut vid ett kval händelse i Quebec City. Amerikanskan Annie Miller besegrade henne ordentligt. Williams spelade inte ytterligare en proffsmatch förrän 1997, men i slutet av det året steg hon till nummer 99 på världsrankingen. 1998 steg Williams ranking till nummer 20 och hon överträffade Monica Seles för att bli den snabbaste spelaren att notera fem segrar mot topp 10-spelare.

Williams tog examen från Driftwood Academy 1999 och skrev strax efter ett godkännande på 12 miljoner dollar ta itu med Puma. Hon vann sin första Grand Slam-titel det året, när hon besegrade Martina Hingis med 6-3, 7-6 för att vinna US Open och steg till nummer fyra på världsrankingen. Två år senare förlorade Williams mot sin syster i US Open-finalen – det var första gången som systrar spelade mot varandra i en Grand Slam-final sedan 1884.

Afroamerikanska Williams och hennes syster gjorde en omedelbar inverkan i den övervägande vita tennisvärlden: deras styrka och atleticism på banan överträffade många motståndare och deras färgglada, fashionabla stilar fick uppmärksamhet i media. Systrarna Williams är krediterade för att ha inlett damtennisens power-era, kännetecknad av bländande snabba servrar och befallande markslag. De tävlade tillsammans som dubbelpartners och vann så småningom 14 Grand Slam-titlar. De tog guld vid OS 2000, 2008 och 2012 och är det vinnande dubbeltennislaget i olympisk historia.

2001 vann Williams Kaliforniens Indian Wells-turnering för andra gången. Williams, tillsammans med sin far och syster som tittade på läktaren, hävdade att åskådare slängde rasistiska förtal i sin väg medan de buade dem. Williams beskrev senare den rasistiska behandlingen som traumatiserande och hon bojkottade turneringen fram till 2015.

Williams fortsatte att samla segrar och stiga i rankingen. 2002 vann hon sina andra, tredje och fjärde Grand Slam-titlar vid Roland-Garros (Franska öppna), Wimbledon respektive US Open. I var och en av dessa turneringar besegrade hon sin syster Venus i den sista matchen. Den 8 juli 2002 nådde hon rankingen som nummer ett i världen, en position hon innehade i 57 raka veckor. 2003 vann Williams sin första Australian Open, och blev en av endast sex kvinnor i Open Era (efter 1968) för att slutföra en karriär Grand Slam (där en spelare vinner alla fyra stora mästerskapen). Williams hade faktiskt alla fyra titlarna på en gång, en prestation som hon kallade “The Serena Slam.” Men 2003 kom också med problem för Williams. Hon opererades i ett knä i augusti och i september mördades hennes storasyster, Yetunde Price, i Los Angeles. Förlusten av sin syster var svår för Williams. Hon kom tillbaka från knäskadan säsongen 2004, men andra skador plågade henne under de kommande tre åren. Hon vann Australian Open 2005 och 2007, men hennes skador och förluster resulterade i att hennes ranking sjönk till nummer 139.

2008 började Williams återvända till mästerskapsformen genom att vinna US Open. Året därpå vann hon Australian Open och Wimbledon, och återtog sin världsranking som nummer ett. Hennes avstånd på fem år mellan nummer ett är det längsta av någon spelare någonsin. Williams citerade sin tro som ett Jehovas vittne samt en inspirerande resa till Västafrika för att återställa hennes tävlingsanda. 2009 fick hon böter och skyddstillsyn efter ett bråk med en domare vid US Open, men året därpå lade Williams till ytterligare två Grand Slam-titlar och avslutade säsongen rankad som nummer fyra.

Williams led av blod. koagulera i hennes lunga 2011, men återgick till dominans senare samma år. 2012 vann Williams en guldmedalj för singeltennis vid de olympiska spelen i London. Säsongerna 2013-2015 markerade hennes tredje, fjärde och femte nummer ett-säsong, varefter hon hade vunnit sitt 21:a Grand Slam-mästerskap och fullföljt sin andra Serena Slam.

2017 vann Williams Australian Open . Det var hennes 23:e Grand Slam-titel, vilket betyder att hon överträffade Steffi Grafs rekord för Grand Slam-titlar under Open Era. Några månader senare avslöjade hon att hon väntade sitt första barn och hade varit gravid när hon vann Australian Open. Den september födde Williams sin dotter, Alexis Olympia Ohanian, Jr., och gifte sig strax efter Reddits grundare Alexis Ohanian. Williams upplevde en svår förlossning: hon fick ett akut kejsarsnitt och led av ytterligare en blodpropp och andra svåra komplikationer. Genom att berätta sin historia offentligt bidrog Williams till en växande nationell dialog om det oproportionerligt höga antalet svarta kvinnor som lider av graviditet och komplikationer efter förlossningen.

Williams återvände till tennisen 2018, rankad som nummer 549. Uppmärksamheten Williams togs upp i frågan om ranking efter förlossningen ledde till att Women’s Tennis Association (WTA) vidta åtgärder. WTA:s nya regel gjorde det möjligt för spelare som lämnar sporten för förlossning eller skada att använda sina tidigare rankningar för att delta i upp till 12 turneringar inom tre år efter att de återvänt. Williams, vars karriärvinster överstiger $90 miljoner, förespråkar också kvinnliga tennisspelare när det gäller rättvisa prispengar.

Utanför tennisen har Williams också varit upptagen. Hon förverkligade sina modedesigndrömmar när hon släppte sin klädlinje (“S by Serena”) 2018 samt en smyckeslinje 2019. Hon fungerar som UNICEFs internationella goodwillambassadör; har öppnat två gymnasieskolor i Kenya; och sitter i styrelsen för Billie Jean King Leadership Initiative. Hon har sin egen riskkapitalfirma, Serena Ventures, som investerar i teknikföretag som ägs eller leds av kvinnor och afroamerikaner.

Williams utsågs till AP Female Athlete of the Decade för sin dominans på 2010-talet. Hon fortsätter att inspirera tennishoppare och den bredare allmänheten genom sitt hårda arbete och strävan efter excellens på och utanför banan.