Tyson Furys vilda liv, “Gypsy King”-boxaren, befläckad av skandal, som övervann depression och tappade 112 pund för att bli världens tungviktsmästare, två gånger

Den brittiske boxaren Tyson Fury, alias “Gypsy King”, vann sin andra tungviktstitel i Las Vegas söndagen den 23 februari.
Fightern, som kommer från en lång rad zigenarkrigare och har kämpat med mental hälsa frågor, förblir obesegrad.

  • Efter sin första vinst missbrukade Fury dryck och droger, förlorade sin atletiska förmåga och fördömdes allmänt för homofobiska, sexistiska och antisemitiska uttalanden.
  • Söndagen den 23 februari blev Tyson Fury världens tungviktsmästare för andra gången i sin karriär.
  • Den brittiske boxaren har övervunnit alkohol- och kokainberoende, enorm viktökning och depression innan han arbetade med sitt långt tillbaka till ringen.
  • Han har också bjudit in kritik för offentliga uttalanden som var homofobiska, sexistiska och antisemitiska.

Här är en titt på hans liv och comeback-resa.

Tyson Luke Fury föddes tre månader för tidigt den 12 augusti 1988, i en tuff förort till Manchester i England.

Fury föddes i en anglo-irländsk resenärsfamilj, från en 200-årig linje av kämpar med bara knogarna, därav hans smeknamn “Gypsy King.” Engelska resenärer, även kallade “zigenare”, bor på vägen i husvagnar och tillfälligt på campingplatser, rapporterade Business Insiders Alan Dawson. Fury vägde bara 1 kg vid födseln, och läkarna gav honom inte en hög chans att överleva. Hans mamma, Amber, var gravid 14 gånger, men bara fyra barn överlevde, enligt The Daily Telegraph. Fury har tre bröder.

Hans far, John Fury, döpte sin son till “Tyson” efter den då obesegrade världsmästaren i tungvikt, Mike Tyson.

Furys pappa sa till BT Sports att trots varningar att hans för tidigt födda son inte skulle överleva, var han säker på att Tyson skulle klara sig. “Jag minns att jag tittade på honom och tänkte, han kommer att bli 7 fot lång, 20 sten, han kommer att kallas efter Mike Tyson, och han kommer att bli världens tungviktsmästare”, sa han.

Fury hoppade av skolan vid 10 års ålder för att hjälpa sin far och sina bröder på jobbet, bygga om vägar, handla med bilar och samla in skrot.

I dokumentären “Road To Redemption”, sa hans bror Shane att Tyson var en “mycket tystlåten och blyg” som pojke. Detta ändrades snabbt när han blev större. “När han började boxas när han var 14 år gammal, växte han självsäker runt det eftersom han var så bra”, sa Shane Fury. Han gick med i en lokal amatörboxningsklubb och bevisade mycket snabbt att han hade vad han senare kallade “naturligt begåvad talang.” Enligt The Sunday Times Magazine slog han sin första boxningsmotståndare lätt, eftersom han sprang iväg när han såg hur stor Fury var.

Första gången Tyson tog på sig ett par handskar för att utmana sin pappa, han bröt sin pappas revben med ett slag. Han var bara 14 år gammal, men redan 6 fot 5 tum.

John Fury var från början en barknutig, olicensierad boxare själv innan han blev proffs på 1980-talet, enligt Daily Telegraph.

2008 skrev Fury på som proffs med promotorn Mick Hennessy på Crown Plaza i Nottingham. Hans far tränade Fury fram till 2011.

John Fury slutade det året efter att ha hamnat i fängelse för att ha stuckit ut en mans öga i ett slagsmål, enligt Manchester Evening News. Han släpptes 2015 efter att ha avtjänat fyra år av sitt 11-åriga straff.

Tyson Furys professionella debut kom 2008 när han slogs mot den ungerska fightern Bela Gyongyosi och besegrade honom med Technical Knockout (TKO) i den första omgången.
Under de kommande sju månaderna besegrade han alla sina sex motståndare genom knockout, enligt BoxRec. Samma år gifte han sig med sin flickvän Paris, som han träffade när han var 17, och hon var 15. Ett år senare vann Fury sitt första bälte – den engelska tungviktstiteln – mot John McDermott. Kampen avgjordes genom ett poängavgörande, men domaren kritiserades hårt och många tyckte att Fury inte borde ha vunnit, enligt The Guardian.

Att tala om hur han utvecklade sin kampstil när han var ung, sa Fury: “Jag var som en svamp som suger upp allt. Jag ville inte vara en stor stel europé med händerna upp ovanför mitt ansikte och gå framåt, jag ville glida och glida och vara en boxare som den amerikanska stilen.”

”Jag ville ha amerikansk stil med europeisk konditionering. Det är vad jag till slut fick”, sa han i en intervju för dokumentären “Road to Redemption”. Business Insiders Alan Dawson föreslog också att Furys kampstil är unik för engelska resenärer. “De gör vanligtvis allt de kan för att undvika att ta en fruktansvärd mängd straff och är inte kända för sin hjärnskakning. “Istället är de tekniskt skickliga och defensivt briljanta. Så briljanta, de har en vana att få motståndare att se dumma ut”, skrev han.

I en av hans tidigare slagsmål landade Fury av misstag en uppercut i sitt eget ansikte och blev en meme på grund av det .

Senast 2013 hade Fury börjat attrahera ryktbarhet av en annan anledning – en serie kränkande kommentarer om kvinnor, judar och HBTQ-gemenskapen. Innan sitt första slagsmål i Madison Square Garden 2013 sa Fury till en reporter att han skulle “hänga” sin egen syster om hon var promiskuös, enligt The Guardian. I sin självbiografi från 2019, “Behind the Mask: My Autobiography”, skyller Fury sina kontroversiella utbrott på sin mentala hälsa och rasismen riktad mot det resande samhället.

Han skrev: ” Jag gick in i de betalda leden efter en amatörkarriär under vilken jag var medveten om rasism mot resenärer. Detta gjorde mig till en outsider och så jag kände att för att jag skulle få den uppmärksamhet jag behövde för att vara en attraktion inom sporten, var jag tvungen att spela fredlös.

”Jag kände att jag var tvungen att spela ut en roll för att söka publicitet och för att göra det var jag tvungen att vara kontroversiell och chocka människor med hur jag pratade. Till viss del fungerade det. Men att spela rollen kom till en punkt där jag inte visste vad som var verkligt och vad som var handlingen.”

2014 slog Fury Dereck Chisora för att vinna tre mindre titlar. Men han var mer fokuserad på en annan kamp. På presskonferensen efter att han sa: “Wladimir Klitschko, jag kommer och hämtar dig baby. Jag kommer.”

Vid den tiden var Klitschko WBA, IBF och WBO tungviktsvärldsmästare. Klitschko var obesegrad i 22 matcher under 11 år och gjorde sitt 19:e raka världstitelförsvar, rapporterade The Independent.

I juli 2015 gick Furys förutsägelse i uppfyllelse – det bekräftades att han skulle slåss mot Klitschko. i en uppgörelse som skulle definiera hans karriär.

Utanför ringen var Fury känd för sina uppmärksamhetsfångande upptåg. Vid en presskonferens före kampen mot Klitschko anlände “zigenarkungen” i en prålig Lamborghini, iklädd Batman-dräkt.

Fury sprang runt i rummet för att jubla från sin familj och journalister innan han förolämpade hans motståndare. ”Det är ett väldigt personligt uppdrag för mig att bli av med boxning från en tråkig person som dig. Jag har somnat och lyssnat på dig. Du har lika mycket karisma som mina kalsonger – noll, ingen!” han sa. Klitschko sa att det var den mest underhållande presskonferensen under hans 19-åriga karriär, enligt ESPN.

Han uppvaktade kontroverser igen medan förväntan inför Klitschko-kampen byggdes upp.

I en intervju inför sin kamp med Klitschko liknade Fury homosexualitet med pedofili och sa att “en kvinnas bästa plats är i köket och på hennes rygg”, rapporterade The Independent.

I karriärens största uppgörelse slog Fury Klitschko inför 55 000 människor i Esprit Arena i Düsseldorf, Tyskland. Detta kom som en chock för många eftersom Klitschko var den klara favoriten som gick in i kampen.

Klitschkos fulländade jab-and-grab-teknik var inte tillräckligt för att säkra sin seger. Fury hade uppnått vad ingen hade gjort på mer än 10 år, enligt Business Insiders Alan Dawson. Den engelske boxaren firade sin vinst genom att sjunga en version av Aerosmiths “I Don’t Wanna Miss A Thing” för sin fru Paris, enligt The Independent. Men efter att ha vunnit gick Fury i en treårig nedåtgående spiral. Han vände sig till dricka, droger och sa senare att han övervägde att ta livet av sig genom att köra in sin Ferrari på en bro.

“När jag slog honom [Klitschko], hade jag inget mer att bevisa,” Fury sa i en intervju på den populära MMA Show-podden. “Jag slog på drinken, tungt, dagligen. Jag slog på drogerna. Jag var ute hela natten och festade med nattens kvinnor och kom inte hem.” Jag brydde mig inte om boxning, om att leva, jag ville bara dö. Jag skulle ha en bra tid att göra det medan jag gjorde det”, tillade han. Fury diagnostiserades med bipolär och tvångssyndrom 2016, enligt BBC

Som ett resultat tappade boxaren sin figur och svällde till en vikt av 400 pund.

”Det finns 500 kalorier i en pint öl. Och jag skulle ha 18 sådana. Följt av whisky, vodka. Sedan stannade jag till på vägen hem och åt pizza, kebab. Jag vägde 400 pund, en drogmissbrukare, alkoholist, kokain var det vanliga. Kokain och alkohol. Galen drog- och alkoholblandning. “Jag ser tillbaka på det nu och jag skulle inte ändra på det. Jag skulle inte ändra någonting. Jag behövde testas för att ta reda på vilken typ av karaktär jag var”, sa han enligt Business Insider. Som ett resultat av detta tog flera sanktionsorgan bort Fury från hans titlar, rapporterade The Independent.

Efter att Fury nominerades till 2015 års BBC Sports Personality of the Year Award, skrev tusentals människor på en namninsamling om att ha han togs bort från listan och på grund av hans homofobiska och sexistiska uttalanden.

Fury blev utbuad när han kom och hamnade så småningom på fjärde plats. På frågan om hans kommentarer i en live-intervju på scenen vid evenemanget, sa Fury: “Jag har sagt många saker tidigare och inget av det med avsikter att skada någon. “Allt är väldigt tungt på vågen, allt är roligt och spel för mig. Jag är inte en mycket seriös typ av person – det är väldigt lyckligt lottade med Tyson Fury.”

Men ursäkten drog ingen gräns under kontrovers kring Furys uttalanden.

Fury gjorde antisemitiska kommentarer i en videointervju med SportsView 2016, året efter uttalandet om årets Sports Personality of the Year där han sa att han inte hade menat att skada någon. I det sa han: “Alla gör bara vad du kan, lyssna på regeringen, följ alla som får, bli hjärntvättade av alla sionister, judiska folk som äger alla banker, alla tidningar, alla TV-stationer. Bli hjärntvättad av dem alla.”

Några dagar efter intervjun bad Fury om ursäkt – hittills hans enda direkta ursäkt för de frågor som han kritiserades för.
I ett uttalande sa han: ” “Jag ber om ursäkt till alla som kan ha tagit illa upp av någon av mina kommentarer. “Jag sa några saker, som kan ha skadat vissa människor, vilket som kristen man inte är något jag någonsin skulle vilja göra.”

Källa: The Guardian

Under 2018 iscensatte Fury en anmärkningsvärd vändning, blev ren och steg tillbaka in i ringen. Han gick ner 112 pund, slutade med kokain och skrev på ett tv-avtal på 103 miljoner dollar med ESPN. Han vann också två comeback-kamper.

På Halloween 2017 satt han i sitt sovrum och grät. “Jag tänkte för mig själv, vad har mitt liv kommit till? Jag har gått från att vara tungviktsmästare i världen till att vara en fet röra. “Jag måste bara ändra mig. Nästa dag tog jag på mig min träningsoverall och började springa, och såg mig aldrig tillbaka.” På jakt efter återhämtning fick boxaren professionell hjälp. “Och efter det gick jag på knä och bad Gud om hjälp. Så du har många olika människor att tacka. Jag gjorde inte det här på egen hand, det här var aldrig en ensam sak”, sa han i en intervju som rapporterats av The Independent.

Fury blev också ambassadör för mental hälsa. Han har fått beröm för att ha talat öppet om sin depression och psykiska problem.

”Jag går inte bara in i den ringen för att göra mig själv eller min familj stolt. Jag går in dit för att folk behöver mig. Jag led i flera år av depression och ångest och jag förstod inte vad det var, för jag hade aldrig blivit utbildad om det. “Och om jag led så finns det människor som går igenom samma saker som jag. Jag vill hjälpa till att ändra på det.” Han citerades enligt The Independent. Fury har kallats “The People’s Champion” på grund av sin öppenhet om mental hälsa, enligt The Daily Telegraph.

Fury tillskrev mycket av sin mentala hälsa till Paris, som var där under sin tid. mörkaste stunderna. När han inte reser i jobbet är Fury nu en “praktisk pappa på heltid” för sina fem barn.

Fury sa till The Sunday Times Magazine: “Jag gör det. natten matar, byt blöjor, få upp dem och matade och tvättade och klädda och redo för skolan varje dag.” Kontroversiella uttalanden från hans förflutna fortsatte att förfölja honom. 2018 stängde Fury ner en intervju efter att en journalist konfronterat honom med vad han hade sagt.

”Jag är en boxare, jag är inte intresserad av politik eller något annat. Bara boxning, tack”, sa han.

Det stoppade inte slagsmålen. I december 2019 gick Fury 12 omgångar med den obesegrade WBC-världsmästaren i tungvikt, Deontay Wilder. Kampen slutade med en kontroversiell oavgjord match och en revansch anordnades.

I publikens ögon hade Fury blivit bestulen, enligt Sunday Times Magazine. Det var “en fullständig orättvisa”, sa han senare. “Skämligt.”

Furys uppskattade nettovärde är cirka 30 miljoner dollar. Han har en samling lyxbilar, inklusive en personlig Rolls-Royce Phantom värd cirka 464 000 USD och en Ferrari California.

Fury älskar särskilt Ferraris. Han äger en GTC4 Lusso, en Portofino och en GTC-superbil värd cirka 387 000 $, enligt Daily Mirror.

2019 publicerade Fury sin självbiografi “Behind the Mask”, där han delvis tog upp hans kontroversiella offentliga personlighet. Fury skrev att han “ångrar” hur “han kom över” ibland.

“Jag erkänner att jag inte reagerade som jag borde ha gjort och jag ångrar hur jag stötte på ibland, ” säger han i sin självbiografi ”Behind The Mask”. “Jag var arg och kände mig underuppskattad.”

Den 23 februari mötte Fury Wilder igen i en av de mest efterlängtade ommatcherna i dess historia. Känd för sina teaterentréer kom Fury in på Arenan i Las Vegas på en gyllene tron, iklädd en krona.
Innan revanschen vägde Fury in på 273 pund, den tredje tyngsta vikten i hans professionella karriär , enligt ESPN. Enligt Business Insiders Alan Dawson sa boxaren att han förberedde sig för matchen genom att onanera sju gånger om dagen och doppa nävarna i bensin.

I en “aggressiv mästerklass”-prestation som varade i sju omgångar, Fury avslutade Wilder och vann sitt andra mästerskap i tungvikt. “Gypsy King” är fortfarande obesegrad.

Som Business Insiders Alan Dawson skrev: “The Gypsy King regler igen.”

Sedan hans historiska vinst har kritiker uppmanat Fury att erbjuda en formell ursäkt för de tidigare kommentarer som han har gjort – ett steg han varit ovillig att ta.>
I en opinionsartikel för Independent skrev journalisten Chris Stevenson: “Om Fury ska leva upp till sin förebildsstatus, och eftersom han nu har en av de största plattformarna inom global sport, måste han säga emot sin egna homofobiska och kvinnofientliga kommentarer från det förflutna.”