HISTORIA
Första loppet: 19 mars 1922, 90 km, 119 deltagare
Högsta antalet deltagare i huvudloppet : gräns för anmälningar 15800
Världsloppsmedlemskap: grundare
Vasaloppets historiska bakgrund sträcker sig nästan 500 år tillbaka i tiden, närmare bestämt till 1520 , i en tid då Sverige stod under danskt styre. Gustav Eriksson Vasa, en svensk adelsman i motsats till danskarna, var en flykting som jagades i hela Dalarna av soldater från den danske kungen Kristian II, men skyddad och skyddad av Dalarnas folk. Efter många äventyrliga episoder valdes Gustav Vasa slutligen till kung av ett fritt Sverige den 6 juni 1523. Fyrahundra år senare, 1922, skrev Anders Pers, från Mora och redaktör för en lokaltidning, om samtidens intresse för skidåkning och länkade detta till Gustav Eriksson Vasas flygning på skidor från Mora mot Norge 1521. Han lanserade även idén om ett minnesmärkt Vasalopp mellan Sälen och Mora.
Efter en del diskussion i pressen IFK Moras styrelse d. Den 5 mars bestämde sig för att anordna ett provlopp. Rikstidningen Dagens Nyheter skänkte 1000 kronor till arrangörerna och gav därmed ekonomiskt stöd för att köra det första Vasaloppet söndagen den 19 mars 1922. Totalt var det 136 anmälda via telegraf och telefon och vid starten var det 119 åkare. Ernst Alm, från Norsjö, vann 90 km-loppet på tiden 7 timmar 32 minuter och 49 sekunder.
EVENEMANGSPLATSEN
Start i Sälen, höjd 350 m, koordinater: 61°06’20.0″N 13°18’15.0″E
Mål i Mora, höjd 165 m, koordinater: 61°00’27.0″N 14°32’44.0″E
VASALOPPETSBANAN
Vasaloppsbanan, Vasaloppsarenan, som lokalbefolkningen kallar den, ligger mellan Sälen och Mora byar i Dalarna och ramas in av små stugbyar och öppna tallskogar, korsade av grusvägar och stigar utslagna av generation efter generation på väg mellan byarna. Vasalopps Arena ligger väldigt långt ifrån vilda fotbollshuliganer, VIP receptionslounger och blinkande neonskyltar med de senaste matchresultaten. Den här arenan är något helt annat. Under årens lopp har det blivit en viktig del av den nationella själen, innehållande ett lockbete, en utmaning och löftet om äventyr och ett minne för livet. Det har förklarat ett 90 kilometer långt och 10 meter brett naturreservat. Det är i själva verket ett unikt naturreservat väl värt ett besök både under sommar- och vintersäsongen.
HUR KOMMER MAN TILL VASALOPPET
Med flyg: strong> Mora-Siljan Airport har dagligen flera flygförbindelser från Stockholm, Arlanda.
Med tåg: Det finns regelbundna dagliga tågförbindelser mellan Mora och Stockholm, Arlanda flygplats. Tågresan tar ca 3,5 h.
Med bil: Vägförbindelserna inom Sverige är extremt bra. Direktbussar går från Stockholm till Mora och från Malmö via Göteborg till Sälen.
Avstånd: Från Stockholm till Mora, cirka 330 kilometer
INtressanta FAKTA OM VASALOPPET
Vasaloppsveckan består av tio lopp under 10 dagar. Sedan 1922 har mer än 1 miljon skidåkare passerat mållinjen under mottot “I våra förfäders fotspår för morgondagens segrar.
- Omkring 98 000 liter blåbärssoppa, sportdrycker, välling och kaffe konsumeras på sju matstationer. Och dessutom 100 000 Vasaloppsbullar!
- 495 526 Vasaloppsåkare har passerat mållinjen, tillsammans motsvarande 1 113 resor jorden runt eller 58 resor tur och retur till månen.
- Mängden energi. som skidåkare genererar under ett Vasalopp skulle räcka för att tända 221 000 60 watts glödlampor!
- Rekordtid i Vasaloppet 2012 av Jörgen Brink, 3 tim 38 min 41 sek.
- Nils “Mora Nisse” Karlsson från Mora har vunnit Vasaloppet nio gånger.
- Bengt Eriksson från Sälen är den som gjort flest lopp: 60 lopp utan paus.
Intressanta platser att besöka i Vasaloppsregionen är:
-Zornmuseet och ett besök i den berömde målaren Anders Zorns residens
-Nusnäs där de tillverkar och målar de typiska trähästarna
– Jultomten och hans tomtar som bor strax utanför Mora i Gesunda
-Norra Europas största björnpark i Orsa