15 fantastiska fakta om Venus Williams

Venus Williams tog sportvärlden med storm när hon först anlände till den internationella scenen som ett tennisfenom för tonåringar. Redan från början var förväntningarna på henne höga och hon började överträffa dem från början. Här är 15 saker du kanske inte visste om den globala ikonen.

1. Venus Williams föddes i Compton men växte upp i West Palm Beach.
Venus Ebony Starr Williams föddes den 17 juni 1980 och växte upp i Compton, Kalifornien. 1991 flyttade Williams familj till West Palm Beach, Florida, eftersom hennes far, Richard Williams, såg att Venus och hennes yngre syster Serena båda visade mycket lovande som tennisspelare och ville att de skulle träna med Rick Macci. Den berömda tennisspelaren som blev tränare, som har arbetat med Andy Roddick, Jennifer Capriati och Maria Sharapova, såg också Williams-systrarnas enorma potential och gick med på att träna dem.

2. Venus Williams uppfostrades till Jehovas vittne.
Williams uppfostrades till Jehovas vittne av sin mor, Oracene Price, som konverterade till religionen på 1980-talet. Jehovas vittnen är kända för sitt sätt att dela sin tro från dörr till dörr, och de firar inte födelsedagar eller de flesta helgdagar. De avstår också från att delta i politiken. Även om både Venus och hennes syster Serena har varit privata om sin religiösa tro, tar båda sig fortfarande tid att delta i gudstjänsterna och logga sina timmar för den nödvändiga tjänsten från dörr till dörr.

3. Venus Williams profilerades av Sports Illustrated när hon var liten.
I en ålder då de flesta barn är ute och leker med sina vänner, var Williams med i Sports Illustrated, vilket gav henne ett nationellt erkännande som en stigande tennisstjärna . I en artikel från 1991 med titeln “Child’s Play” profilerades Williams – som bara var 10 år gammal – av den framstående sporttidningen. På frågan om hennes framtidsdrömmar hoppades Williams få spela på Wimbledon och flyga till Jupiter. Ess för här tennisteknik? “Jag försöker se om de spelar smart och koncentrerat, och spelar mot motståndarens svagheter,” förklarade Williams. “Det är vad jag försöker göra när jag spelar.”

4. Venus Williams gjorde sin professionella debut vid 14 års ålder.
Tennissporten förändrades för alltid den 31 oktober 1994, när Williams blev proffs vid 14 år gammal. Vidunderbarnet sågs utmanas av världens bästa när hon gjorde sin professionella debut på Bank of the West Classic i Oakland, Kalifornien, och åskådare undrade om hon kunde leva upp till all hype. Det visade sig att hon överträffade det kraftigt. Efter att ha slagit ut 59:e rankade Shaun Stafford tog sig Williams till andra omgången, där hon mötte Arantxa Sánchez Vicario – världens andra rankade spelare vid den tiden. Det var en tight match, men Sánchez Vicario gick som segrare (sedan fortsatte han med att vinna hela turneringen).

5. Venus Williams blev den första svarta tennisspelaren som blev rankad som nummer 1 i Open-eran.
Den 25 februari 2002 skrev Williams historia genom att bli den första svarta tennisspelaren som blev rankad som nummer 1 i världen. När hon blev intervjuad om sin prestation, var hon snabb att erkänna Althea Gibson, ännu en tennisstorhet vars karriär på 1950- och 60-talen föregick den officiella världsrankingen. “Hon var den första”, sa Williams om Gibson. “Mer än något annat känner jag mig bara stolt över att representera Amerika i min sport.” Medan Arthur Ashe vann tre grand slam-titlar, nådde han aldrig topprankingen.

6. Venus Williams är delägare i Miami Dolphins.
Efter att ha utsetts till världens främsta tennisspelare 2002 sa Williams till Tennis Majors att den bästa delen av hennes resa till toppen var “att jag har trivdes på vägen och att jag inte har begränsat mig till att bara spela tennis eller fått mig själv att tro att det är det enda i livet. Jag har alltid gjort saker samtidigt och haft en karriär. För mig är det den bästa delen.” Framgången som Williams upplevde på banan översattes också utanför banan, med ett antal entreprenöriella ansträngningar. En av hennes mest uppmärksammade affärsrörelser kom till 2009, när hon och hennes syster Serena köpte en minoritetsandel i Miami Dolphins.

“Att få denna möjlighet är verkligen där vårt hjärta är”, Venus sa till ESPN då. “Vi är flickor i södra Florida. När vi går av vägen är det här vi kommer hem till. När vi kommer hem till Dolphins-spel kommer det att bli spännande.” Detta var ännu ett historiskt ögonblick, eftersom deras köp gjorde Venus och Serena till de första svarta kvinnorna som hade en andel i en NFL-franchise.

7. Venus Williams hittade tid att ta två högskoleexamen samtidigt som hon behöll sin tenniskarriär.
Även om hon har spelat tennis under större delen av sitt liv, betonade Williams pappa – som har varit den vägledande kraften bakom hennes karriär – alltid betydelsen av en utbildning framför allt. “Alltför många svarta idrottare tror att sport är den enda utvägen,” sa Richard till South Florida Sun Sentinel 1992. “Men sport är ett sätt att få en utbildning. Jag letar efter att mina barn ska vara välbalanserade. Jag vill att de ska vara förebilder, men idrottare är inga stora förebilder. Jag vill se dem utveckla sin utbildning med sin tennis.”

För att nå sina mål fick Williams en associerad examen i modedesign från Art Institute of Fort Lauderdale 2007 och tog en BS i företagsekonomi. från Indiana University East 2015 – allt detta samtidigt som han är en av de bästa tennisspelarna genom tiderna och hanterar en framgångsrik affärsportfölj.

8. Venus Williams är chef för ett affärsimperium.
Venus är all verksamhet som en tennisikon och som entreprenör. 2002 grundade hon V Starr, ett lyxigt inredningsföretag som har arbetat med hotell, exklusiva lägenheter och idrottsanläggningar. Hennes första projekt var för en annan atlet, före detta NBA-spelaren Carlos Boozer. Hon lanserade också EleVen By Venus Williams, ett varumärke för aktiva kläder.

2020 pratade Williams med Forbes om utmaningarna med att vara en småföretagare, och vikten av att aldrig ana dig själv. “Det är OK att vara rädd, men det är inte OK att låta det förstöra din beslutsprocess”, sa hon. “Det finns alltid en anledning att vara rädd. Men ska du låta det ta över? Helvete, nej.” Williams växande affärsimperium säkerställer att när hon äntligen bestämmer sig för att hennes professionella speldagar är över, kommer hon att ha mycket att hålla henne sysselsatt med.

9. Venus Williams spelade i en dokusåpa tillsammans med sin syster Serena.
År 2005 tog Williams-systrarna sina talanger till den lilla skärmen och spelade i sin egen dokusåpa, Venus and Serena: For Real. Serien, som sändes på ABC Family, gav tittarna en närmare titt på superstjärnsystrarnas liv när de navigerade som ikoner inom tennis och popkultur. Även om de bara sände fem avsnitt under en säsong, var systrarna Williams bland de första stjärnidrottarna att utveckla sin egen dokusåpa precis när genren tog fart.

10. Venus Williams kämpade för lika lön för kvinnliga spelare i Wimbledon.
Fram till 2007 fick manliga tennisspelare mer betalt än kvinnliga spelare i Wimbledon. Den ålderdomliga politiken hade funnits i decennier, och var ännu ett skamligt exempel på ekonomisk ojämlikhet baserad på kön. Men Williams vägrade att vara tyst i frågan. 2005 deltog Williams i ett möte i en Grand Slam-kommitté med dåvarande WTA:s vd Larry Scott, där hon tog upp sin oro över löneskillnaderna mellan könen. 2006 skrev hon en artikel i London Times som uppmärksammade saken ännu mer. “Jag känner så starkt att Wimbledons hållning devalverar principen om meritokrati och minskar åren av hårt arbete som kvinnor på touren har lagt ner på att bli professionella tennisspelare”, skrev hon. 2007 gick All England Club – hemma för Wimbledon – med på att ändra sin prispengarpolicy.

11. Venus Williams har vunnit fem olympiska medaljer.
Williams har inte bara flera Grand Slam-titlar under bältet, utan hon är en femfaldig olympisk medaljvinnare – fyra guld och ett silver. Tillsammans med Serena är hon en del av det vinnande dubbeltennislaget i OS-historien. Hon och Roger Federer är de enda femfaldiga olympierna i tennis. Hon antydde till och med på The Late Show med James Corden att hon skulle vilja spela i årets olympiska sommarspel i Tokyo med Serena som sin partner (även om det inte finns någon bekräftelse på om någon av Williams syster kommer att vara där).

< p >12. Venus Williams är en New York Times bästsäljande författare.
År 2010 lade Williams till ytterligare en utmärkelse till sin ständigt växande lista över prestationer när hon blev New York Times bästsäljande författare. Williams var medförfattare till Come To Win: Business Leaders, Artists, Doctors, and Other Visionarys on How Sports Can Help You Top Your Profession, som utforskade flera framgångsrika personers tidiga atletiska upplevelser. Williams intervjuade närmare 50 personer för boken, inklusive modedesignern Vera Wang, affärsmagnaten Richard Branson, tidigare president Bill Clinton och tidigare utrikesminister Condoleezza Rice.

13. Venus Williams är den äldsta kvinnan på WTA-turnén.
När det kommer till ålder är det inget annat än en siffra när man betraktar Venus Williams långa karriär. Med sina 41 år är Williams still going strong och trotsar oddsen genom att fortsätta tävla på sportens högsta nivå. För närvarande är hon den äldsta spelaren på WTA:s rankinglista. Otroligt nog har Williams vunnit en WTA-match på 28 säsonger i rad. Hennes skicklighet på planen i kombination med hennes långa livslängd gör henne till en spelare genom tiderna.

14. Venus Williams har aldrig vunnit French Open eller Australian Open.
Även om Williams har dominerat banorna i Wimbledon och US Open, har hon aldrig vunnit French Open eller Australian Open. I French Open tog hon sig till finalen 2002 men förlorade mot sin syster. I Australian Open gjorde hon framträdanden vid evenemanget hittills men förlorade i sista omgången vid två tillfällen. När man tänker på hennes enorma prestationer är det faktum att Williams aldrig vann en French eller en Australian Open bara fotnoter i en anmärkningsvärd karriär.

15. Venus Williams har nio syskon.
Även om Venus och Serena båda är globala ikoner, har de flera andra halvsyskon som inte är med i tennisspelet: Isha, en advokat; Lyndrea, en modeförsäljare; och framlidne Yetunde Price är Oracene Prices döttrar från ett tidigare äktenskap. 2003 sköts Yetunde tragiskt och dödades vid en ålder av 31. Hon hade arbetat som personlig assistent till både Venus och Serena, som etablerade Yetunde Price Resource Center – en Compton-baserad ideell organisation som “samarbetar med partnerorganisationer för att erbjuda traumainformerade program som främjar individuell och samhällsomfattande läkning och motståndskraft” – för att hedra sin systers minne.

På sin fars sida har de ytterligare fem bröder och systrar (även om inte mycket är känt om dem) : Richard III, Ronner, Sabrina, Chavoita och den yngsta medlemmen i familjen, Dylan Starr, som föddes 2012.